HockeyNews
PLUS

AIK-målvakten efter succéstarten: "Alltid varit lite av en underdog"

(15936) Claes Endre
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 23 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Två oskrivna kort mellan stolparna var ett av frågetecknen kring AIK inför säsongen.
Hittills har Claes Endre visat att han har potential att bli en stabil sista utpost för laget, med tre vinster och fina siffror i alla kolumner.
– Det var också en av anledningarna som gjorde att man sajnade med AIK, att det fanns en stor chans till att spela många matcher då det är vidöppet och ingen är satt som förstemålvakt, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

AIK gick in i den här säsongen med två på nivån orutinerade målvakter då 22-årige Edvin Olofsson endast hade en match i allsvenskan, med just AIK under förra säsongen, samtidigt som den två år äldre Claes Endre inte hade gjort ett enda framträdande i allsvenskan.

Sex matcher in på säsongen har Endre klivit fram som ett av de största utropstecknen i serien, inte minst på målvaktssidan.

Bland de målvakter som spelat fler än en match har han bäst räddningsprocent (95,45), andra lägst GAA (1,51), en hållen nolla och AIK-målvakten har vunnit tre av de fyra matcher han spelat.

– Det har känts bra, konstaterar Endre och fortsätter:

– Jag hade en lite tyngre försäsong, där det tog ett tag att komma in i det men jag tycker att jag kommit in i det bra nu och vi kör på riktigt bra på träningarna. Det är lättare att kunna slappna av och spela ett spel man är trygg i när man kommit in i det.

Den hållna nollan kom i onsdags när AIK besegrade Tingsryd med 3–0, där Endres lag bara fick iväg elva skott på mål medan han själv motade 39.

– Det var mycket glädje, men en ny dag när man vaknade upp och gick till träningen. Men det är klart att det var kul, men nu rullar matcherna på lite tätt så man ibland får man tyvärr försöka slänga av sig det lite snabbare än vad man vill, säger han.

Endre kom till AIK från en säsong i Boden. Foto: Skärmdump Stay Live

17 av de skotten kom i den sista perioden.

– Det speglar inte matchen riktigt. De slänger in mycket puckar såklart och chansar lite och vi gör inte det på samma sätt men det var inte så att de var i vår zon i 18 minuter som man kanske kan tro, säger Endre. 

Efter en tung fjolårssäsong satsade AIK högt igen och tog tillbaka namn som Fredric Weigel, Anton Holm, Simon Fernholm, för att nämna tre.

Samtidigt anslöt meriterade namn som Anton Karlsson, Dennis Fröland och Johan Johnson inför säsongen. Och strax innan premiären kom NHL-lånen Victor Söderström och Oliver Wahlstrom in i truppen.

Efter sex spelade matcher har AIK spelat in nio poäng.

– Det är väldigt många nya och ny ledarstab som vill in med sitt spel. Det har tagit lite tid för oss men det börjar sitta mer och mer nu. Men man får inte glömma att det är mycket runtomkring också i spelet, att kunna slappna av och så, säger Endre och fortsätter:

– Det har kanske inte riktigt varit så utan mycket at tänka på hur vi ska spela så vi har inte kunnat slappna av på det sättet, utan mycket tankar på vad vi ska göra och då blir det fel också. Men jag tycker att det blir bättre och bättre, och på träningarna ser det riktigt bra ut.

Fredric Weigel (t.v) och Anton Holm (t.h) är två av återvändarna, här tillsammans med Oscar Nord. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Med två orutinerade målvakter var platsen som förstemålvakt öppen att lägga vantarna på för Endre och Olofsson.

En situation Endre gillar.

– Det var också en av anledningarna som gjorde att man sajnade med AIK, att det fanns en stor chans till att spela många matcher då det är vidöppet och ingen är satt som förstemålvakt. Det är den som är bäst på träningar som får spela och det är skitroligt tycker jag, det har fungerat jättebra, säger han.

Hur är konkurrensen med Edvin?

– Det har funkat superbra. Både jag och Edvin tävlar på träningarna varje dag och vi jobbar med "Heino" (Christopher Heino-Lindberg), målvaktstränaren, som hjälp oss jättemycket. Vi har en bra dialog alla tre och vi tävlar varje dag och det gör oss mycket bättre.

Endre kom till AIK från Boden där han hade en riktigt stark säsong, efter att han året innan imponerat för Segeltorp.

Men inget av åren inledde han som förstemålvakt.

– Mina två senaste säsonger har jag inte varit tänkt att vara någon slags etta så jag har alltid varit lite av en underdog skulle jag säga. Så för mig känns det som att det här var världens chans, tidigare har jag behövt jobba mig in i det och här fanns chansen direkt från början, säger Endre.

LÄS MER: AIK-tränaren om NHL-lånen i allsvenskan: "Inte så att de tokdominerar" 

Nästa chans för den 24-årige målvakten att bygga vidare på sin starka start på den allsvenska karriären kommer under fredagskvällen.

Då gästar AIK det som numera heter Upplands Bilforum arena för match mot Almtuna.

– Superspännande. Det är fortfarande tidigt på säsongen men jag har sett att det gått bra för dem. Jag lägger väl inte ned jättemycket tid på det, men vi kommer att kolla klipp på dem såklart. Det är alltid kul att lira match, och det spelar ingen roll vilka som är på andra sidan. Och förhoppningsvis kan vi göra det bättre än vad vi gjorde mot Tingsryd, säger AIK-målvakten.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!